Çocuğumuzun sınırlarını nasıl belirlemeliyiz…

Çocukların sınırları olması gerektiğini hepiniz duymuşsunuzdur. Bu durumu pek  çok  nörolojik araştırmada desteklemektedir.  Çocuklar bir şeye karşı isteklerini ya da daha doğrusu dürtülerini (örneğin bir bebeğin elinden bir oyuncağı almak gibi) azaltmak gerekliliğiyle yüzleştiklerinde, sizden fazlasıyla görmek istedikleri sıcaklık ve mutlu bir ilişkiye ulaşabildiklerini görürler ve böylelikle de kendilerini kontrolü yavaş yavaş öğrenirler. Bu yüzden bizim sınırlarımız aslında sınırların kendileri için olduğunu, başka bir deyişle öz disiplini öğretir.

Ebeveyn olmanın en kötü tarafı sınır belirlemek mi?

Aşırı anlayışlı diye adlandırabileceğimiz bazı ebeveynler, çoğunlukla sınır koymaktan nefret ettiklerini söylerler. Özellikle küçük çocuk ve bebek sahibi olan ebeveynler çocuklarının sınırlar karşısında yaşadıkları hayal kırıklığı ile yüzleşmek istemezler. Çocuklarını hüzünlendirmek ya da öfkelendirmek fikrinden nefret ederler ve çocuklarının onlara kızgın olmasını istemezler. Bu yüzden çoğu zaman çocuklarının hayal kırıklıkları ile başa çıkma yeteneklerini bir türlü geliştiremediklerine şahit olurlar. Bu tip ailelerin çocukları ise diğerleri tarafından çoğunlukla şımarık olarak tanımlanırlar. 

Çocuklarına sınır koymakta zorluk çekmeyen ebeveynler ise, çocuklarının verdikleri emirlere büyük bir hızla uymalarıyla gururlanırlar. Onlara göre; çocukları ise liseye başlayana değin, yani kendi başına karar verme yeteneklerinin gelişmediği ortaya çıkana değin en iyisini yapan ve en iyi çocuklardır.  Aşırı otoriter tavırla yetiştirilen çocuklar zorba ya da kurban olabildikleri gibi çoğunlukla yetişkin yaşlarda da depresyona eğilimli olurlar. 

Aşırı anlayışlı ve otoriter ebeveynlik arasındaki tatlı nokta…

Bu iki durum arasında işe yarayan bir orta nokta olduğu kesindir.  Araştırmalar da göstermektedir ki, gerektiği kadar ve gerektiği zamanda, empati gösterilerek konulan sınırlar çocukları ruhsal açıdan en uygun şekilde gelişmelerine katkıda bulunmaktadır. Empati ile sınır koymak, sizin sınırlarınızı çocuklarınız için keyifli bir hale getirebilmekte ve direnci de azaltmaktadır. Böylelikle sınırları içselleştirebilmekte ve kabul edebilmektediler. Bu yüzden sınırlar konulurken empatiyle hareket edilmeli ve aşırıya kaçılmamalıdır.

Çocuğunuzla ilgili benzer bir sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız, konu hakkında danışmanlık hizmeti için Danışma ve Randevu Hatlarımızdan bize ulaşabilirsiniz

30 yıldır tecrübemizle yanınızdayız…

SAYGILARIMIZLA…

Dr. Psikolog Murat SARISOY

Danışma ve Randevu Hatlarımız:

·         0 232 464 00 60

·         0 534 670 23 73

·         0 554 580 25 10