…’’ama Murat bey çocuk bizim çocuğumuz, biz onu çok küçükken aldık. söylemesek olmaz mı? Bilmek zorunda mı? Travma yaşamaz mı?… illa söylemek zorunda mıyız canım, size sorduk ama o sizin fikriniz biz böyle yapmayacağız… hem size ne bundan, çocuk kanunen bizim…’’
Doğru ya ben sizi zorla buldum ofisime getirdim, çocuğunuz evlatlıkmış beyfendi hemen söyleyin yoksa kötü olur dedim, hatta tehdit ettim… Güler misin ağlar mısın, dialogları sık sık olmasa da yaşanır ben ve benim gibi bu işi yıllardır yapan meslektaşımın ofislerinde… Danışmanlık hizmeti alan insanların duymak istediklerini duyamadıklarında, ya da zaten yapmış oldukları olumsuz davranışları onaylanmadığında verdikleri tepkileri oldukları gibi karşılıyorum. Özellikle evlat edinilmiş çocukların, kardeş, anne, baba, başka yakın akrabalarının nasıl da birden bire ortaya çıktıklarına defalarca şahit oldum ve o yıkımı defalarca izledim. Evlat edinenin dikkatli olması gereken konuların en başında zaten, bu açıklamanın zorunluluğu gelir. Ne kadar özenle saklarsanız saklayın, bunun bir şekilde ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Kanunen bir çocuğa sahip olmak ona sahip olduğunuz, onun kişilik haklarının olmadığı, ilerleyen zamanda ise gecikmiş bir açıklamanın size düşman olmasını bile beraberinde getirebileceğini hesaplamanız gerekir. Evlat edinmek bir çocuğun sahibi olduğunuz ya da annesi babası olduğunuz anlamına gelmez, çocuk buna günün birinde kendisi karar vermelidir. Eğer söylersek günün birinde bizi terk eder korkusuyla evlatlık çocuğa yalan söylemek, serbest bırakırsak kaçar gider diye düşünülen bir ev kedisini zorla sahiplenmeye benzer. Siz kediye kendinizi sevdirebilmiş iseniz, kedi kapının önünden çok uzaklara gitmeyecektir. Öz anne babaların bile evlatları tarafından terk edildiğini düşünecek olursak, bu risk yüzleşilmesi gereken bir risktir.
Evlat edinmek istiyorsunuz ya da evlat edinmiş olduğunuz ve bunu bir türlü söyleyemediğiniz bir çocuğunuz var. Aileler çoğunlukla bu durumdaki çocuklarına kendisinin evlat edinildiğini ne zaman ve nasıl söyleyecekleri konusunda kaygı yaşarlar.
Çocuğa evlatlık olduğunun evlat edinen aile tarafından anlayabilecekleri bir yolla söylenmelidir. Bu mümkün olan en erken yaşta söylenilerek yapılabileceği gibi, duygusal ve ruhsal açıdan buna hazır olmayan bir çocuk için sonraya da ertelenerek yapılabilir. Çocuğun ikinci durumda zihinsel ve duygusal gelişiminin kendisine söylenileni anlayabilecek düzeyde olması önemlidir.
Ancak çocuklar evlatlık olduklarını evlat edinen anne ve babalarından öğrenmelidirler. Eğer çocuğun evlat edinildiğini ebeveynleri dışında başka bir kaynaktan öğrenme riski varsa bu konuda gerekli önlemler alındıktan hemen sonra çocuğa gerekli açıklama yapılmalıdır. Çocuğun ebeveynine güveninin kaybolmaması için konu hassasiyetle ele alınmalı gerekirse bir çocuk psikoloğundan konu hakkında yardım alınmalıdır.
Açıklama yapıldıktan sonra çocuklar farklı tepkiler verebilirler. Eğer ebeveynler evlat edinmeyi açık ve uygun bir dille anlatırsa endişe ve kaygılar daha az ortaya çıkar.
Çocuk ve ergen psikoloğu çocuğun yaş, zihinsel gelişim, duygusal gelişim vb. faktörlerini de hesaba katarak gerekirse bu konuda projektif testlerden de yararlanarak en uygun söyleme şeklini, yerini ve zamanını size anlatacaktır. Aynı zaman da sonradan yaşanacak sorun ve tepkilerle ilgili yanınızda olacaktır. Bu yüzden ne kadar kimsesiz olursa olsun çocuğa bunu günün birinde açıklamak üzere onu evlat edindiğinizi, evlat edinerek onu ve onun kişilik haklarını değil, onun bakımını ve ruhsal ve duygusal sorumluluğunu sahiplendiğinizi unutmayın…
Böyle durumlar için işinin ehli, diplomalı ve tecrübeli bir uzmandan yardım alın, koç vb. isimlerle hizmet verenlerin durumu daha karmaşık hale getirebileceğini unutmayın…
Evlat edinilmiş çocuklarınızda durumun ortaya çıkması halinde oluşabilecek uykusuzluk, dikkatsizlik, okula gidememe, korku ve agresyon belirtilerinin farkında olun ve bir uzmandan gecikmeden yardım almanız tavsiye edilmektedir.
Randevu almak için 7/24 DANIŞMA HATLARIMIZ
Ekibimiz Hakkında Bilgi Almak İçin BİZ KİMİZ ?
İzmir Psikolog – Gökyüzü Psikoterapi Enstitüsü Merkezimizin yeri için KONUM
Psikolog Dr. Murat SARISOY Hakkında Tarafsız Tavsiye Sitesinde Yazılan TAVSİYELER kısımlarına göz atabilirsiniz.
Bizimle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için BİZ KİMİZ? linkini inceleyebilirsiniz.
SAYGILARIMIZLA…
Dr.Psikolog Murat SARISOY
Danışma ve Randevu Hatlarımız:
- 0 232 464 00 60
- 0 534 670 23 73
- 0 554 580 25 10